Kuchnia

słodkości

Owsiane ciasto czekoladowe

Składniki:

250 g płatków owsianych
400 ml wrzącej wody
150 g cukru
100g ciemnego brązowego cukru
125g miękkiego masła
2 duże jajka
200g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kwaskowej konfitury np. żurawinowej
180g posiekanej gorzkiej czekolady (część dałam na wierzch)
100g posiekanych orzechów włoskich
kakao do posypania

Wykonanie:

Płatki zalać wrzątkiem w dużej misce, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do nasączenia. Dodać cukier, masło i jajka i zmiksować. Nadal miksując, dodawać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i solą. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy, na koniec konfiturę. Zamieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 (może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto do formy i posypać kawałkami czekolady.
Piec w 175-180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
Ostudzone ciasto posypać kakao lub cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation