Kuchnia

kuchnia

Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone


SKŁADNIKI (na 15 sztuk):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pszenną razową)
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu (można więcej)
2 duże marchewki (ok. 2 szklanki startej)
1 duże jabłko
3 małe jajka (lub 2 duże L)
1/3 szklanki oleju rzepakowego

wierzch:

250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka drobnego cukru waniliowego
łyżeczka esencji waniliowej



PRZYGOTOWANIE:

Muffiny:

1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane ze skórki jabłko na tarce o dużych oczkach.
2. W większej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, a w mniejszej zmiksować olej z jajkami.
3. Startą marchew z jabłkiem dodać do większej miski, jednocześnie dodać też składniki mokre.
4. Połączyć całość przy użyciu miksera, na niskich obrotach.
5. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
6. Papilotkami do babeczek wyłożyć teflonową formę na muffinki, ciasto nakładać łyżką, zostawiając 0,5 cm miejsca od brzegu. Piec 25 minut.
7. Wystudzone muffinki dekorować kremem mascarpone, używając w tym celu łyżki lub wyciskając przez szprycę rękaw cukierniczy z końcówką rozetki.


Krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Zmniejszyć obroty miksera i najpierw wmieszać cukier puder, następnie cukier waniliowy i esencję. Dodać mascarpone i najwolniejszymi obrotami miksera wmieszać ser w śmietanę, aż nie będzie już grudek. Chłodzić do momentu użycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation