Kuchnia

Kulinaria

Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym


Składniki na 4 porcje:

4 filety z piersi kurczaka
1 cebula
5 ząbków czosnku
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka śmietany 18% do zup i sosów
przyprawy:
sól, pieprz cytrynowy, słodka mielona papryka
2-3 łyżki oliwy


Każdą pierś oczyścić, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem cytrynowym i mieloną papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie piersi podsmażyć na oliwie z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć, po czym podlać bulionem, przykryć i dusić ok. 15 minut.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną, dodać do mięsa, zagotować, zagęszczając tym samym sos.
Podawać z ulubioną surówką i np. ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation