Kuchnia
Kulinaria
Pasta - królowa karnawału! | Smaki | VU MAG
Pasta z wędzonej ryby i awokado
200g wędzonej ryby
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z cytryny
pół pęczka koperku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Rybę i miąższ z awokado rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy chrzan, jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (lub pietruszkę) i doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pasta z czarnych oliwek i anchois
150g czarnych oliwek
6 filetów anchois w oliwie
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pasta z mrożonego groszku
200g mrożonego groszku
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki startego sera typu parmezan
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
Groszek gotujemy we wrzątku przez 2 minuty i odsączamy. Wodę wylewamy.
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (oprócz sera) i miksujemy na gładką pastę.
Dodajemy parmezan, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pasta z gotowanych buraków
na podstawie książki 'Jerusalem' Ottolenghi i Tamimi
2 duże ugotowane buraki (500g)
3 duże ząbki czosnku
pół małej papryczki chilli, wypestkowanej
250g jogurtu naturalnego
6 daktyli bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
posiekane orzechy włoskie
miękki kozi ser lub ser typu feta
W blenderze umieszczamy buraki, daktyle, chilli, czosnek oraz jogurt i miksujemy na gładką pastę.
Przekładamy do miski i dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny.
Pastę z wierzchu posypujemy orzechami i pokruszonym kozim serem.
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