Kuchnia

Desery

Chrupiace szwedzkie gofry

Skladniki na 10 sztuk:
275 ml zimnej wody
200 g maki pszennej
szczypta soli
400 ml smietany kremowki (30%)
stopione maslo do gofrownicy

Zimna wode wlac do miski, dodac make i szczypte soli, wymieszac. Smietane kremowke ubic na sztywno i krotko przed pieczeniem gofrow dodac ja do ciasta, ostroznie wymieszac (masa bedzie dosyc gesta).

Rozgrzac gofrownice, posmarowac ja lekko maslem. Za pomoca duzej lyzki nakladac porcje ciasta i piec gofry na zlotobrazowo przez kilka minut (maja byc dobrze wypieczone, wtedy beda chrupiace).

Podawac natychmiast po upieczeniu (poniewaz wtedy sa najbardziej chrupiace) posypane cukrem pudrem, z dodatkiem bitej smietany, creme fraiche i konfitura lub z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation