Kuchnia

Desery

FIT!!!

Składniki (dawałam takie proporcje, bo tyle miałam poszczególnych składników, ale można je zmienić wg upodobania):

2 szklanki (200 g) płatków owsianych górskich
1/2 szklanki (70 g) migdałów
1/2 szklanki (65 g) orzechów laskowych
1/3 szklanki (40 g) orzechów włoskich
6 sztuk (25 g) suszonych moreli
1/2 szklanki (80 g) rodzynek
3 łyżeczki (15 g) sezamu
3 łyżeczki (10 g) siemienia lnianego
4 łyżki (55 g) syropu klonowego i 5 łyżek (125 g) w miarę płynnego miodu lub może być inne słodzidło, np. syrop z agawy
ok. 3 łyżki cynamonu
Piekarnik nastawić na 180 st.C. Wszystkie składniki, oprócz 2 ostatnich, wymieszać – orzechy i suszone owoce można pokroić na mniejsze kawałki, ja zrobiłam to tylko z morelami i orzechami włoskimi. Dodać syrop klonowy i miód, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się ‚obkleiły’ naszym słodzidłem. Następnie mieszankę wyłożyć na blaszkę (wyłożony papier do pieczenia oszczędzi nam późniejsze szorowanie), równomiernie rozłożyć, posypać cynamonem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. W czasie pieczenia można przemieszać. Po 20 min. zwiększyć temperaturę do 220 st.C i piec jeszcze 5-10 min., żeby się przyrumieniło.

Pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do szczelnego naczynia i… dodawać do ulubionego jogurtu, kefiru, maślanki, czy mleka, albo nawet do owsianki.

Całość wyszła w ilości 800 g.

1 porcja (50 g) dostarcza:

178 kcal
4 g białka
22 g węglowodanów, w tym 2.5 g błonnika
8 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone to zaledwie 0.6 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation