Kuchnia

płyny wszelakie, wszystkie ze smakiem

Gemmer - napój imbirowy na sposób południowoafrykański
SKŁADNIKI
sok z 4 limonek
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarńczy
1 l wody
16 cm imbiru, obranego i utartego
100 g cukru (np. trzcinowego lub innego ulubionego)
4 goździki
4 kapsułki kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Przelać do innego naczynia i wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, ale chętnie dłużej. Dokładnie przecedzić i podawać.
Można z powodzeniem zmienić proporcje, dodać mniej wody, więcej soku. Można zastosować sok z owoców mango, w połaczeniu z owocami cytrusowymi. Jak zwykle wariacji na temat może być niezliczona ilość - granice wyznacza tylko nasza fantazja, lub jej brak;) Ważne jest jednak, żeby nie zmniejszać ilości imbiru, ponieważ to właśnie on stanowi o całości.
O cudownych właściwościach imbiru nie będę się rozpisywać - wystarczy pogooglować - ale jest ich bardzo wiele.
Napój można spokojnie przechować w lodówce - chętnie w zamknietej butelce - przynajmniej 2 dni, ale nie sądzę, żeby była taka potrzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation