Kuchnia

płyny wszelakie, wszystkie ze smakiem

Likier truskawkowy

1 kg dojrzałych niezbyt dużych truskawek
25 dag cukru
ok. 0,75 l wódki
1 limonka

Truskawki umyć, obrać z szypułek i odsączyć. Włożyć do słoja, przesypać cukrem i odstawić na godzinę. Następnie wlać wódkę w ilości takiej, żeby przykryła owoce. Zamknąć słój, odstawić na słoneczne okno na 6 tygodni.
Po tym czasie wyjąć truskawki z alkoholu, można je wykorzystać do deserów, są bardzo smaczne.
Limonkę wyszorować, z jej połówki ściąć spiralnie obieraczką do jarzyn skórkę (bez albedo, czyli białej części skórki), wycisnąć sok z całej limonki i wraz ze skórką dodać do likieru. Wymieszać, zamknąć słój i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie przefiltrować alkohol przez gazę, rozlać do butelek, odstawić, aby dojrzał, na 3 miesiące. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation