Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na palmiery

Czas: 30 minut Liczba porcji: ok. 14-16 sztuk

Składniki:
ciasto francuskie całe 500 g
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie

KROK 1.
Cukier mieszam z cukrem waniliowym lub ziarenkami wanilii, dodaję cynamon i mieszam. Francuskie ciasto rozwałkowuję na cieńsze (chyba, że jest już cienkie). Układam na papierze lub blacie posypanym mąką i posypuję warstwą cukru. Zaginam do środka.

KROK 2.
Znowu posypuję cukrem i znów zaginam boki do środka i tak powtarzam aż całość przybierze kształt rulonu.

KROK 3.
Układam na boku (łatwiej kroić, nie rozejdzie się) i kroję w 7-10 mm paski.

KROK 4.
Układam na papierze do pieczenia w odległości od siebie (urosną!) i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15-20 minut, uwaga im cieńsze tym krócej, Przy 15 minutach warto po 10 obrócić je na drugą stronę by się zrumieniły (ale nie więcej, bo z tej drugiej strony łatwiej się rumieni cukier). Odkładam by wystygły i podaję. Smacznego!

http://kotlet.tv/palmiery
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation