Kuchnia

... eat

Just My Delicious: 06/01/2013 - 07/01/2013

Czekoladowe Muffiny z Truskawkami i Kruszonką

Składniki na ok 12 muffinek:
2 szkl mąki pszennej
4 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1 jajko
50ml oleju rzepakowego
ok 200g świeżych truskawek
W misce połącz ze sobą mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce połącz mleko, jajko i olej. Teraz do sypkich składników dodaj płynne i niezbyt dokładnie zamieszaj całość szpatułką. Wmieszaj w nią jeszcze przez chwilkę pokrojone na mniejsze kawałki i oprószone odrobiną mąki truskawki. Gotową masę wylej do foremek na muffiny do 3/4 ich wysokości.

Składniki na kruszonkę:
70g mąki pszennej
2 łyżki kakao
50g cukru
50g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni muffinek. Piecz w 180C przez ok 15 minut - do suchego patyczka.



Sugestie: Ilość truskawek dodaj według własnych preferencji. Polecam użyć tylko i wyłącznie świeżych truskawek, ponieważ inne zatracą swój smak i mogą sprawić, że ciasto za bardzo podmoknie tworząc np. zakalec.

Wersja light: Cukier w babeczkach zastąp stewią w proszku, krylitolem lub cukrem trzcinowym. Użyj serka i mleka z obniżoną zawartością tłuszczu.

Pytanie: Czym dodatkowo wzbogacić smak tych muffinek?
Odpowiedź: Dodaj do nich odrobinę (no, może ciut więcej ;) ) Amaretto lub dowolnego ulubionego ekstraktu, np. waniliowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation