Kuchnia

coś na ząb

Gofry holenderskie
Składniki:
300 g mąki pszennej
0,5 litra mleka
75 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, roztopionego
2 jajka
15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.

Domowa frużelina z owoców leśnych:
500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
3/4 szklanki cukru (zależy od owoców)
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody

Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation