Kuchnia

coś na ząb

Pizza z chorizo i rukolą

(na jedną blachę z piekarnika)
250 g mąki pszennej
5 gram suchych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
300 ml wody
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
Składniki do pizzy:
20 dag kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
20 dag startego sera
pomidor pokrojony w plasterki
papryczki jalapeno pokrojona w plasterki
mała cebula pokrojona w piórka
Sos pomidorowy: wymieszaj 4 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy: bazylię, oregano, czosnek mielony, sól, pieprz oraz 1 łyżkę oliwy

Przygotowanie:
Przesiej do miski mąkę, wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Wlej wodę i mieszaj drewnianą łyżką lub ręką przez około 30 sekund, do czasu połączenia się wszystkich składników. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do czasu aż ciasto urośnie więcej niż dwukrotnie. Gdy ciasto wyrośnie wyciągnij z miski, uformuj kulkę i odłóż raz jeszcze na 20-30 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę wcześniej wysmarowaną oliwą i oprószoną mąką (ciasto łatwiej będzie się rozkładać).

Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, oprósz częścią sera, rozłóż połowę chorizo, cebulę, pomidory, jalapeno i posyp pozostałą częścią sera. Rozłóż drugą część kiełbasy chorizo.

I do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C na 10 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation