Kuchnia

coś na ząb

CIASTO FILO

2 i 2/3 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

1. Mąkę i sól przesyp do miski. Stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie mieszając składniki na jednolita masę. Kiedy składniki się połączą przełóż je na stolnicę. Olej wlej do miseczki. Na wnętrzach dłoni rozetrzyj trochę oleju. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy dłonie zaczną się lepić do ciasta posmaruj znów olejem. Ciasto wyrabiaj do czasu, aż otrzymasz gładką, elastyczną kulę i gdy zużyjesz już cały olej. Następnie otrzymaną kulę ciasta przełóż do miski, gdzie wcześniej znajdował się olej, przykryj szczelnie wilgotną ściereczką i odstaw na 2 godziny.

2. Po dwóch godzinach podziel ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką kukurydzianą na grubość pół centymetra. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

3. Stół przykryj gładkim, czystym, bawełnianym materiałem. Delikatnie nałóż pierwszy kawałek ciasta. Dłonie włóż pod płat ciasta. Delikatnie naciągaj ciasto grzbietami dłoni na wszystkie strony. Czynność powtarzaj, aż ciasto będzie cienkie, jak kartka papieru i lekko przeźroczyste. Jeśli ciasto będzie wychodzić poza brzegi stołu - odetnij zwisające części, przełóż do miseczki przykrytej ściereczką i wyrób ponownie.

4. Odpowiednio rozciągnięte ciasto można teraz ponacinać na kawałki. Jeśli ciasto filo będzie używane zaraz po przygotowaniu najlepiej pociąć je nożyczkami, gdyż jest jeszcze bardzo wilgotne. Jeżeli jednak będzie używane później należy pozostawić je na 10 minut, by trochę przeschło, a dopiero później pociąć na kawałki nożem.

Wskazówki:

Do nakrycia miski najlepiej użyć wilgotnej ścierki lub ręcznika - to pomoże utrzymać wilgoć ciasta.

Przygotowując potrawy z ciasta filo używaj wilgotnych arkuszy - jeśli wyschną można je skropić wodą, by dały się lepiej formować.

W trakcie pieczenia ciasto filo wysycha. Najlepszym połączeniem jest więc wilgotne nadzienie, np. szpinak, owoce, warzywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation