Kuchnia

to lubię

Sernik z kaszą jaglaną

Składniki:
200-250g chudego twarogu
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem!)
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 jabłko
3 łyżki suchej kaszy jaglanej (zmielonej na pył)
3 łyżki miodu/syropu z agawy
szczypta sody
łyżeczka soku z cytryny
skórka z cytryny
1 łyżka płatków migdałowych

1. Do blendera wrzucamy żółtka, twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, słodzidło, sodę, sok i skórkę z cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.
2. Trzemy na tarce jabłko.
3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno.
4. Łączymy wszystko razem (oprócz płatków migdałowych)
5. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (konsystencja śmietany)
6. Pieczemy w 160 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. godzinę.

Ja studziłam w uchylonym piekarniku, ale i tak opadło troszkę, więc myślę że spokojnie można od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika :)

*ciasto to jest bardzo, bardzo wilgotne i dość ciężko odchodzi od papieru do pieczenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation