Kuchnia

to lubię

Pasztet z kaszy gryczanej
Skladniki:

2 szklanki kaszy gryczanej,

1 duży por,

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,

4 jajka,

1/4 szklanki oliwy,

1/2 szklanki tartej bułki,

3 łyżki jasnego sosu sojowego,

2 łyżki majeranku,

sól, pieprz.

Wykonanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie oliwy. Odsączyć kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy - odwracając ją do góry dnem - na płaski, podłużny talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation