Kuchnia

prze-kąski

sernik "złota rosa"

Składniki na kruche z przepisu Ewy Wachowicz:

300 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową z przepisu Asi:

1 kg sera - dałam z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju


Składniki na bezę z przepisu Ewy Wachowicz:

5 białek
1 szklanka cukru pudru



Przygotowanie: (już moja interpretacja)

wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i szybo zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód tortownicy lub innej przygotowanej formy do pieczenia i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
w misie miksera umieścić ser, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na gładką masę
dodawać po 1 jajku, każde miksując po pół minuty
dodać budyń, sok z cytryny ciągle miksując
dodajemy olej, miksujemy i na sam koniec mleko - ciasto będzie miało płynną postać
wylewamy je na podpieczony spód i pieczemy w 160 stopniach około 60 minut
na 10 minut przed końcem ubijamy białka z cukrem
wyciągamy sernik z piekarnika, wykładamy ubitą pianę i wstawiamy na około 15-20 minut, białka mają się nam delikatnie zezłocić
studzimy w uchylonym piekarniku około pół godziny, potem wystawiamy sernik na blat kuchenny i zostawimy do całkowitego wsytygnięcia
już po niecałej godzinie pojawiają się pierwsze złote kropelki
zupełnie ostudzony sernik wstawiamy na noc do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation