Kuchnia

wypieki

Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie


Biszkopt:

6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.


Masa śmietanowa:

2 bite smietany w proszku
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe



Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.


Śliwki:

30 dag suszonych śliwek
2 gorzkie czekolady
½ szklanka śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa



Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.

Wykonanie ciasta
biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation