Kuchnia

wypieki

Przepis na: Ciasto śnieżny puch

Łącznie: 20 min + chłodzenie
Składniki :

600 g twarogu sernikowego, zmielonego
4 łyżki cukru pudru
2 śnieżki w proszku
350 ml mleka
2 galaretki cytrynowe
450 ml wrzącej wody
80 g wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka cukru
250 g herbatników

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz zmielony ser. Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki układamy w prostokątnej foremce. Na nie wylewamy masę, równamy górę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Aby wykonać kokosowy wierzch najpierw masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni. Gdy wiórki przestygną to posypujemy nimi wierzch masy serowej.

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation