Kuchnia

Pizza

Pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue
Ciasto:



* 250 g mąki

* 15 g świeżych drożdży

* 150 g wody

* 25 g oliwy

* 4 g soli

* 3 g cukru



Mięso:



* 500 g chudej szynki wieprzowej

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki pieprzu

* 3 łyżki oleju



Dodatkowo:



* 1/2 szklanki sosu barbecue (do kupienia w butelce lub w woreczku w każdym supermarkecie)

* 1 średnia cebula

* 100 g mozzarelli (z zalewy)

* 100 g sera żółtego (np. gouda)



Przygotowanie pizzy zaczynamy od upieczenia mięsa. Możecie to zrobić tego samego dnia, ja jednak preferuję upiec je dzień wcześniej i tak też zrobiłam tym razem.

Rozgnieciony czosnek mieszamy z papryką, solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, wkładamy je do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 1,5 godziny pod przykryciem. Upieczone mięso dzielimy na małe kawałeczki (proponuję użyć do tego rąk a nie noża, wtedy mięso ładniej się prezentuje na pizzy).

Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z solą i cukrem, a ciepłą wodę z drożdżami i olejem. Kiedy drożdże się rozpuszczą, wlewamy je do mąki i zagniatamy ciasto (ok 5 minut). Ciasto nie powinno być zbyt twarde (raczej luźne) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozciągamy na papierze do pieczenia skropionym oliwą, a na nim rozsmarowujemy sos, posypujemy połową sera, układamy mięso i posiekaną cebulę i posypujemy resztą sera. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut (spód pizzy i boki powinny się zarumienić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation