Kuchnia

Kulinaria

Kalafior zapiekany z sosem pomidorowym


kalafior - ja użyłam pół główki, ok 1/2 kg
puszka pomidorów w zalewie, całych
olej
przyprawy
cebula
czosnek
ser żółty


1. Kalafiora pokroić na różyczki i ugotować.

2. W tym czasie na głębokiej patelni przesmażyć na oleju cebulę na złoto.
Dodać puszkę pomidorów, pomidory rozdrobnić łyżką na patelni. Dodać łyżeczkę roztartej w dłoniach bazylii i szczyptę majeranku oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wcisnąć duży ząbek czosnku.

Dusić mieszając aż do zredukowania soku o połowę, aby sos był gęsty.

3. Dodać ugotowany kalafior, wymieszać, ew. doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać trochę startego żółtego sera, wymieszać.
Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać startym serem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. aż ser się rozpuści, ok. 10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation