Kuchnia

zupy

Barszcz czerwony z fasolą
Składniki:
• 50 dag buraków
• 40 dag białej fasoli
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 kwaśne jabłko
• 1 liść laurowy
• kilka ziaren pieprzu
• sól
Sposób wykonania:
Fasolę namoczyć w wodzie przez noc, a następnie gotować w tej samej, lekko posolonej wodzie do miękkości (ok. 1 godz.) i osączyć. Buraki obrać, umyć, pokroić w słupki i włożyć do 5 szklanek wrzącej wody. Dodać obraną cebulę w całości, liść laurowy, ziarna pieprzu, lekko osolić i gotować, aż buraki będą miękkie (ok. 40 min). Na 15 min przed końcem gotowania włożyć umyte, nieobrane jabłko i obrany, przekrojony na pół ząbek czosnku. Odstawić garnek z ognia, poczekać ok. 20 min, aż barszcz naciągnie (nabierze intensywnego koloru), usunąć jabłko i czosnek. Podawać z fasolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation