Kuchnia

zupy

Zupa rybna
SKŁADNIKI
1,2 kg karpia
2 średnie cebule
1 pielona papryka
1 średni pomidor
3 łyżki papryki
2 l wody sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela, żółć i ostatni krąg widoczny przy oddzielaniu głowy od tułowia. Umyć.
Wyjąć ości, zdjąć skórkę i usunąć kręgosłup. Tak przygotowaną rybę pociąć na plasterki grubości 2 cm. Usunąć pozostałe ości, posolić. Włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2
Pomidor i paprykę umyć, cebulę drobno posiekać, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski.
3
Przygotować bulion: kręgosłup, skórę, płetwy i głowę karpia
wrzucić do 2 l wody. Gdy woda się zagotuje dodać cebulę, trochę zielonej papryki, pomidor, mieloną paprykę i sól. Gotować przez 1 godzinę.
4
Gotowy bulion przecedzić i zagotować. Następnie dodać pozostałą zieloną paprykę, pokrojonego karpia i przez 10 minut gotować na małym ogniu. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation