Ogród

Architektura

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny

Składniki /na 4 osoby/

500 g mięsa z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
4 łyżki soku z cytryny
4 plasterki cytryny
sól i pieprz do smaku

Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.
Miód wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn , sól, pieprz i i sok z cytryny.
Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Obłożyć plasterkami cytryny , polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 st. ok 40-50 min.
W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.

Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z selera i żurawiny.

Źródło:
http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/piers-z-kurczaka-w-miodzie-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation