Kuchnia

Bezglutenowo

pikantne burgery ziemniaczane

składniki (na około 6 sztuk):

400 g obranych ziemniaków
1 żółtko
dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia. w tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki. ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny. wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation