Kuchnia

smaczne obiady

Składniki na 1 spód

175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
40g masła
1 jajko
2 łyżki mleka
olej do smażenia

Dodatki

2 pomidory
ser żółty
wędlina
cebula, bazylia, ząbek czosnku

Wykonanie

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić (mogą być z puszki). Cebulę pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać zmiażdżony czosnek, bazylię i pomidory. wszystko dusić do odparowania wody.

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło i pokruszyć palcami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodać jajko, mleko - wyrobić ciasto. Rozwałkować na koło średnicy dużej patelni (24cm). Przenieść ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem (niewielka ilość). Smażyć na dużym ogniu. Powinna być rumiana z obu stron.

Jeżeli pizzę będziemy przygotowywać w piekarniku to układamy na niej sos pomidorowy, wędlinę i starty ser. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika lub opiekacza i pieczemy około 5-7 minut (aż ser się roztopi).

Jeśli tylko na patelni to smażymy spód pizzy, odwracamy, układamy wszystkie dodatki, przykrywamy i smażymy druga stronę, 5-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation