Kuchnia

smaczne obiady

duszona rybka z warzywami
Składniki na 2 porcje:

1 duża cukinia ( około 250g)
300g filetów z dorsza lub łososia
2 młode marchewki
0,5 pęczka dymki
1 duży pomidor (około 200g)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 szkl. bulionu warzywnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki soku z cytryny


Warzywa myjemy. Obieramy cukinię, wyjmujemy nasiona, kroimy w półplasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne cienkie plasterki. Dymkę siekamy, część odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę, nacinamy pomidora na krzyż i obieramy skórkę.Kroimy w ósemki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cukinię, czosnek, dymkę i marchewkę. Wlewamy bulion i śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut.
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę rozkładamy na warzywach. Dodajemy pomidora, przykrywamy patelnię i gotujemy 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie ryba powinna być gotowa, a warzywa miękkie.

Danie podajemy z ryżem, posypujemy odłożoną dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation