Kuchnia

Kulinaria

MUFFINY Z GRUSZKAMI I IMBIREM

Składniki na 12 muffin:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru (dałam mniej)
75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
1 łyżeczka imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
300 g gruszek (u mnie 2,5 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Najlepsze jedzone ciepłe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation