Kuchnia

Kulinaria

Francuska zupa cebulowa


4-5 duzych cebul, pokrojonych na cienkie plasterki
1-2 lyzka masla
1 lyzka oliwy z oliwek
1/4 lyzeczki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka sosu pomidorowego lub ketchupu
1 litr rosolu wolowego
1 szklanka rosolu z kurczaka
1 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
sol, pieprz do smaku
kilka kropli cayenne

4 kromki bagietki
oliwka
1 duzy zabek czosnku
2 lyzki brandy
100g utartego sera Gruyere

W duzym, plaskim rondlu rozgrzac maslo i oliwe, dodac pokrojona cebule, zmniejszyc ogien i saute okolo 15-20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Lekko zwiekszyc ogien, dodac cukier i sauté cebule, czesto mieszajac przez okolo 10 kolejnych minut, az cebula bedzie zloto-brazowa, ale nie zrumieniona.
Oproszyc maka, jeszcze chwilke dusic - 2-3 minuty, dodawac powoli rosol, wode i wino ciagle mieszajac, dodac sos pomidorowy, doprawic do smaku sola, pieprzem i cayenne. Gotowac, czesciowo przykryte okolo 30 minut.
Kromeczki bagietki upiec w piekarniku (180ºC), az zaczna sie lekko rumienic, posmarowac oliwka i potrzec zabkiem czosnku.
Kiedy zupa bedzie gotowa, wlac 2 lyzki brandy, rozlac do zaroodpornych miseczek. Posypac lekko polowa sera, ulozyc w kazdej miseczce kromke bagietki, posypac reszta sera. Piec w temperaturze 165ºC okolo 15-20 minut, wlaczyc gorna grzalke na ostanie 3 minuty, zeby ladnie zrumienic ser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation