Kuchnia

pomysły na drugie śniadania

Placuszki marchewkowe

Składniki na 15 porcji:
¾ szklanki mąki żytniej razowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki brązowego cukru
½ szklanki maślanki
½ łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
1 duże jajko
1 szklanka drobno startej marchewki
15 g szklanki posiekanych orzechów włoskich

W misce wymieszaj mąkę, proszek i przyprawy. W oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z maślanką, aromatem oraz lekko ubitymi jajkami. Wymieszane mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Dodaj marchewkę i orzechy, ponownie wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj łyżką porcje ciasta, następnie każdą porcję rozprowadź łyżką, tak aby powstały cienkie placki. Smaż na rumiany kolor z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation