Kuchnia

Pozostałe przepisy

przepisy na dipy:
dip ogórkowy

składniki:

szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki ramy creme bonjour z ogórkiem,
3 ogórki kiszone,
koperek,
sól, pieprz.

sposób przygotowania:

wszystkie składniki mieszamy. ogórki kroimy na drobne kawałeczki i dodajemy do dipu. można też dla ozdoby ułożyć na wierzchu kawałki ogórka.

meksykański sos guacamole

składniki:

2 dojrzałe awokado,
2 ząbki czosnku,
1 cytryna,
1 biała cebula,
1 pomidor,
papryczka chili,
tabasco
kolendra.

sposób przygotowania:

Łyżeczką wydrążamy miąższ z awokado i skrapiamy go sokiem z cytryny. rozgniatamy widelcem. dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pomidora i papryczkę, zgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę. przyprawiamy do smaku.

dip pomarańczowo - pieprzowy

1/2 czerwonej cebuli,
1 pomarańcza,
150 g jogurtu naturalnego,
50 g sosu do sałatek,
sól,
1 łyżeczka pieprzu.

sposób przygotowania:

cebulę drobno siekamy. płuczemy pomarańczę gorącą wodą, wycieramy ją do sucha i zcieramy skórkę z połowy owoca na tarce o drobych oczkach. z pomarańczy wyciskamy sok. mieszamy go ze skórką, cebulą, jogurtem i sosem. przyprawiamy piperzem i ewenetualnie solą.

dip pomidorowo - miętowy

składniki:

1 pomidor,
szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki koncentratu lub ketchupu,
1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego,
3 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty,
1 ząbek czosnku.

sposób przygotowania:

do jogurtu dodajemy drobno pokrojonego pomidora, koncentrat, pieprz, czosnek. część mięty mieszamy z dipem, resztą posypujemy na wierzchu.

dipy - jak i z czym?

dipy podawaj w osobnych miseczkach, najlepiej, żeby każdy gość miał możliwość wypróbowania każdego z nich.

dipy najlepiej serwować do:

selera naciowego (najlepiej podawać całe łodygi),
krewetek,
nachos,
pokrojonych w paski warzyw tj. ogórka, papryki,
suszonych owoców,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation