Inne

Owoce

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B.

Źródło witamin
Jedna gruszka (ok. 166g) zaspokaja ok. 15% zapotrzebowania organizmu na błonnik, 12% zapotrzebowania na witaminę C, 10% zapotrzebowania na witaminę K.

Na odporność
Bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry.

Na układ krwionośny
Duża dawka antyoksydantów i błonnika sprawia, ze spożywanie tych owoców jest wskazane w profilaktyce chorób układu krążenia.

Gruszki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, gdyż pomagają regulować ciśnienie krwi. Ich spożywanie jest również wskazane w przypadku zaparć, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają trawienie i ruchy robaczkowe jelit.

Bogactwo błonnika w gruszkach, sprawia że spożywanie owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Na układ moczowy
Gruszki mogą okazać się pomocne także w przypadku zapalenia dróg moczowych, ponieważ wykazują działanie moczopędne.

Hypoalergiczne
Owoce te to również doskonała propozycja dla alergików, gdyż uważane są za hypoalergiczną przekąskę, niezwykle rzadko powodującą reakcje alergiczne

Suszone
Z dobroczynnego wpływu gruszek na nasze zdrowie możemy korzystać przez cały rok wykorzystując np. susz z owoców do sporządzenia pysznego kompotu – tradycyjnego domowego środka przeciwgorączkowego i łagodzącego stany zapalne przewodu pokarmowego.
Suszone gruszki to również doskonały pomysł na przekąskę, a także dodatek do musli, ciast, kasz i ryżu.

Przeciwwskazania
Spożywanie gruszek jest jednak niewskazane w przypadku wzdęć, gdyż duża zawartość cukrów w owocach może spotęgować objawy dolegliwości. Ze względu na sporą kaloryczność (60 kcal w 100g) owoc nie jest polecany w dużej ilości także osobom będącym na diecie odchudzającej.

Kulinarne
Gruszki są doskonałą przystawką, deserem lub dodatkiem do dania głównego.

Grill
Grillowane gruszki to smakowity dodatek do mięs lub przepyszny deser.

Dla urody
Przygotowujemy napar z suszonych liści gruszy (zioła do nabycia w sklepie zielarskim lub aptece). 1 łyżeczkę liści zalewamy szklanką wrzątku. Gdy napar ostygnie przecedzamy i płuczemy nim włosy. Płukanka gruszkowa przeciwdziała wypadaniu włosów. Działa wzmacniająco na cebulki włosowe. Sprawia, że czupryna staje się lśniąca i miękka w dotyku.

/źródło:kobieta.info.pl/-Szukaj w Google
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation