Kuchnia

Potrawy

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
2 cebule
ok. 10 dag sera żółtego
sól, świeżo zmielony pieprz
słodka i ostra papryka
przecier pomidorowy/ sok pomidorowy/ bulion
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na niezbyt grube plastry, dodajemy odrobinę soli, pieprzy i papryk. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego lub innego, w którym możemy zapiekać, wykładamy warstwę ziemniaków, na to mięso mielone, cebulę pokrojoną na talarki i na to warstwę ziemniaków. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy/sok/bulion (ilość zależy od Waszych upodobań), aby zapiekanka nie była zbyt sucha i posypujemy startym serem.
Przykrywamy i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach, po czy zdejmujemy pokrywę i przypiekamy wierzch. Podajemy z kefirem lub maślanką.
PS. Jeśli chcecie możecie zastąpić przecier bulionem, ale nie używamy koncentratu czy ketchupu - przecier pomidorowy/sok jest rzadszy, wtedy zapiekanka nie będzie sucha, przy ketchupie/koncentracie będzie.
Smacznego:-)

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.be/2013/04/zapiekanka-z-ziemniakow-i-miesa.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation