Kuchnia

KOKTAJLOWO

pischinger - przepis
pischinger
6 andrutów 30x24 cm

200 g masła
225 g cukru
2 żółtka
2 jajka
2 kopiaste łyżki kakao w proszku
125 g mielonych orzechów włoskich*

całe jajka i żółtka ubić w miseczce widelcem.
masło roztopić, dodać cukier i kakao i zagotować mieszając trzepaczką, aby cukier się roztopił. zmniejszyć moc palnika, wlać roztrzepane jajka i energicznie mieszać do zagotowania masy. gdyby jajka trochę się ścięły, masę można przelać przez sitko, ale to bardzo rzadko się zdarza. po zagotowaniu masy wsypać orzechy i wymieszać. masę przestudzić i letnią przekładać wafle. gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł.
nie trzeba go trzymać w lodówce.

* ten pischinger najlepiej smakuje, gdy orzechy są grubo zmielone. ja mielę ręczną maszynką do tarcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation