Kuchnia

Ziemniaki

Zapiekane ziemniaki w sosie...
Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie.
Na wierzchu ciągnąca się mozzarella.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Niebo w gębie!

Składniki:
1,5 kg ziemniaków;
500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
3 ząbki czosnku;
150 g startej mozzarelli;
1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
Sól;
Pieprz;
Pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Równomienie wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek obarć, przecisnąć przez praskę.
Do małego garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki.
Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut, następnie posypać startą mozzarellą i piec kolejne 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści.
Szczypiorek drobno posiekać. Zapieczone ziemniaki przed podaniem posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation