Kuchnia

Ziemniaki

2kg ziemniaków
wafle kwadratowe duże
świeży koperek
1/2 cebulki podsmażonej
1 czubata łyżka masła
2-3 łyżki mleka
gałka muszkatołowa
odrobina pieprzu
olej do smażenia
2 łyżeczki soli do gotowania ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane rozgniatamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Gorącą masę przekładamy na wafle (dzięki czemu łatwo dadzą się zwinąć w roladkę) i rozsmarowujemy równomiernie. Odstawiamy na 2-4 minuty aby wafle namiękły i zwijamy roladki. Każdą zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, np. całą noc. Po tym czasie kroimy 1,5cm plastry i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.

Smak zaskakujący- nie czuć wafli, za to mają posmak placków ziemniaczanych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation