Kuchnia

Desery

:) Amerykańskie pancakes z dodatkiem płatków owsianych

Składniki, 4 porcje:

• 1 i 1/2 szklanki mąki (dowolnej, białej lub razowej)
• 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru lub syropu klonowego
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego lub maślanki, kefiru






oraz:
2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia (można smażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, wówczas tłuszcz dajemy do środka ciasta)
syrop klonowy i masło do podania

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki, proszek, sodę, sól, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką, dodać jajka, jogurt i wszystko wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarować kawałkiem masła nadzianym na widelec, nałożyć po pełnej łyżce ciasta na jednego placka i smażyć jednocześnie kilka placków na umiarkowanym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż ciasto urośnie, na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, a spód będzie zrumieniony. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Podawać z masłem, polewając syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation