Kuchnia

a

Tort czekoladowy

Homepage » Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Opublikowano: 29.4.13 | tag tort. kakao
Biszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :)


Tort czekoladowy
Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.
Print Friendly and PDF

Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki)

5 jajek
3/4 szkl. cukru
2/3 szkl. maki tortowej
1/3 szkl. kakao
Krem
3 szkl. mleka
5 czubatych łyżek mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki drobnych wiórków kokosowych
7 łyżek cukru
3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego
1 małe masło roślinne (250 g)
1/2 masła
4 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn)
Poncz
3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej
1-2 łyżki spirytusu
3 łyżki rumu (lub innego trunku)
cukier do smaku
Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków.
Piec w temp. 170oC ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub blat kuchenny. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krem
Ugotować z mleka, mąk, wiórków kokosowych i cukru budyń. Ostudzić masę.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce zimny budyń i rozpuszczone kakao z kawą, 1 łyżkę spirytusu oraz 5 łyżek serka waniliowego gęstego. Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową.
Gotowy tort powinien "poleżakować" w lodówce minimum 2 dni, wtedy nabiera głębokiego smaku.


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/04/tort-czekoladowy.html#ixzz2jC7dFRBm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation