Kuchnia

a

SERNIK ORZECHOWY.

Spód:
1 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive (ewentualnie herbatników),
1/4 szklanki rozpuszczonego masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Piec 6 min. w 175°C.

Masa orzechowa:
1/3 szklanki rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru trzcinowego,
2/3 szklanki golden syrup'u,
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać na małym ogniu ok. 8 min. Przełożyć na podpieczony spód.

Masa serowa:
800 g sera trzykrotnie mielonego,
1 szklanka cukru trzcinowego,
2 kopiaste łyżki mąki,
4 jajka,
2/3 szklanki kremówki,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Ser zmiksować z cukrem, dodać mąkę i stopniowo po jednym jajku. Zmiksować, a następnie dodać kremówkę i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować. Przelać na masę orzechową. Piec 1 h 15 min. w 175°C . Jeśli sernik zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryć folią aluminiową. Wystudzić (najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach).

Polewa czekoladowa:
1 łyżka masła,
4 łyżki mleka,
2 paski gorzkiej czekolady,
2 łyżeczki ciemnego kakao.

Masło rozpuścić z mlekiem, dodać czekoladę, a kiedy się rozpuści, wsypać kakao. Dokładnie wymieszać. Polać sernik, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce, przynajmniej 4-5 h. Na chwilę przed podaniem przechowywać w temp. pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation