Kuchnia

Tapasy4 na ciepło

Bułeczki bolognese

Składniki na ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka ciepłej wody

- 10 g suszonych drożdży

- 1/3 szklanki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

- tymianek



Składniki na farsz:

- 300g mięsa mielonego

- cebula

- 1 puszka pomidorów

- 100 g sera żółtego

- 2 łyżki śmietany

- 2 szklanki bulionu

- olej

- sól, pieprz, tymianek



Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation