Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

brownies z musem cytrynowym
(tortownica o średnicy 20cm)

na brownies:

70g masła
100g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 74% kakao)
szczypta soli
60g cukru demerara (można zastąpić białym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
1 żółtko
60g mąki pszennej

na mus cytrynowy*:

125g serka mascarpone
150ml lemon curdu (może być z tego przepisu, klik klik)
250ml śmietanki kremówki (36% lub wyżej)
2 łyżeczki żelatyny

pokrojone w kostkę masło i połamaną czekoladę wkładam do rondelka. rozpuszczam na małym ogniu, mieszając, aż się połączą. ściągam z ognia, chwilę studzę, po czym dodaję cukier, ekstrakt, sól i miksuję. wbijam jajko i żółtko, dodaję mąkę i miksuję po raz ostatni.
formę smaruję masłem i przekładam do niej masę na ciasto.
piekę w 160 stopniach przez 25 minut.
studzę całkowicie.
na mus: żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wrzącej wody (4-5 łyżek). mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. odstawiam do wystudzenia.
serek mascarpone mieszam łyżką z lemon curdem. w osobnym naczyniu ubijam śmietankę na sztywno. dodaję do serka i curdu, i mieszam delikatnie. następnie wlewam ostudzoną żelatynę, po czym mieszam razem. wylewam mus na ciasto. wygładzam wierzch szpatułą. wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.
przechowuję w lodówce 1 dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation