Kuchnia

Przepiśnik

Czarnogórski Kacamak
Kochani!

Zapewne większości z Was doskonale znane jest ziemniaczane pure oraz polenta. A zastanawialiście się kiedyś co wyszłoby z połączenia tych dwóch potraw? Otóż byłby to biały kacamak. Co prawda rodzajów kacamaku mamy sporo - klasyczny (polenta), warzywny, z dodatkiem popularnego na Bałkanach kajmaku (rodzaju serowego smarowidła), sera czy też właśnie ziemniaków. Samo danie, należy do tak zwanej taniej kuchni i tradycyjnie serwowane jest po prostu ze szklanką zsiadłego mleka. Ja zapraszam Was dziś do przygotowania kacamaku z ziemniakami, masłem oraz odrobiną startego żółtego sera. Całość jest kremowa, pożywna oraz świetnie komponuje się z sadzonym jajkiem lub ulubionym kotletem. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 2 osoby):

2 duże ziemniaki
4-5 łyżek mąki kukurydzianej
sól
1 łyżka masła
1 garść waszego ulubionego startego sera

Ziemniaki obieramy i tniemy w mniejsze kawałki, myjemy, i wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą, gotujemy do momentu w którym ziemniaki zaczną się rozpadać. Następnie upewniamy się, że wody w garnku jest akurat tyle aby przykrywała ziemniaki i rozgniatamy je tłuczkiem. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Garnek zestawiamy z ognia i do uzyskanej kremowej masy dodajemy ser oraz masło. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia się tych dwóch składników. Kacamak podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation