Kuchnia

coś po włosku

PIZZA JAK Z PIZZERII

Ciasto:
25g- drożdży
250g- mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
pół szklanki ciepłego mleka
Drożdże, cukier i łyżkę mąki łączymy w misce dolewamy ciepłe mleko i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 min .
do większej miski przesiewamy mąkę z solą i dolewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto ( warto na początku za mieszać łyżeczką wtedy ciasto nie będzie się kleiło do rąk ) gdy zawartość w misce będzie już połączona przekładamy na stół i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy form ujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10-15 min
Wyrośnięte ciasto lekko naciskamy ( tak aby ciasto było równe i okrągłe ) wałkujemy ( mniej wałkowana uzyskamy grubszy spód do pizzy więcej cieńszy ) nakłuwamy wykałaczką ( około 20 dziurek) ( jeżeli ciasto będzie się kleić podczas wałkowania to warto podsypać mąką przed wyrastaniem miejsce w którym będzie leżało ciasto też podsypać mąką )

Sos:
50g- koncentratu pomidorowego
50g- keczupu
50g- oleju
łyżeczka soli
łyżeczka oregano
szczypta pieprzu
Dokładnie rozmieszać razem składniki i rozsmarować na pizzy ( olej jest po to by sos nie wchłaniał się w spód do pizzy ciasto było by wtedy mokre )

Składniki do pizzy:
150g- sera
100g - szynki
jedna cebula
oregano do posypania
składniki ułożyć w dowolnej kolejności na sosie oczywiście te składniki które napisałem są bardzo ograniczone możecie do niej dodać wszystko !!! pomidory kurczaka kukurydze papryczki chilli oliwki salami podwójny ser mozzarelle WSZYSTKO...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation