Kuchnia

coś po włosku

Zapiekanka pomidorowa z kurczakiem i fetą

Składniki na 3-4 porcje:

ok. 250 g makaronu (świderki, kokardki)
1 filet z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
100 g sera feta
2 łyżeczki przecieru pomidorowego + ok. 100 ml wody
kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie pół łyżeczki suszonej)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 50 g mozzarelli



Makaron ugotować al'dente.
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka, usmażyć.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, drobno posiekaną bazylią i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać do usmażonego mięsa, chwilę wszystko podsmażyć, zdjąć z ognia.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać z makaronem, cebulą i mięsem w sosie. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta, delikatnie wymieszać, by feta się zbytnio nie pokruszyła. Przyprawić (uważać z solą, gdyż sama feta jest w sobie dość słona). Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, wierzch obłożyć plastrami mozzarelli (można także ją zetrzeć). Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

źródło: http://apetytprzepisy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation