Kuchnia

Wytrawne muffiny

Bułeczki ziołowe

Składniki:

50 g zimnego masła
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki czarnego pieprzu
125 g pokruszonej fety
75 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy, posiekanych)
Świeża bazylia (posiekana)
1 jajko
5 łyżek mleka


Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 2—stopni.

Przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Dodaj masło, rękoma wymieszaj całość.

Dodaj pokruszoną fetę, pokrojone pomidory suszone i posiekana bazylię. Wymieszaj dobrze. Jajko wymieszaj z mlekiem. Dodaj do ciasta. Zagnieć.

Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Odcinaj nożem po kawałku ciasta, formuj je w kulkę.

Ułóż na papierze do pieczenia. Posmaruj mlekiem, piecz ok. 15 – 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation