Kuchnia

Na slodko bez pieczenia

Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut, aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masĘ pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4x1,5 cm). czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation