Kuchnia

Na slodko bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia przepis | Kotlet.tv
Składniki
ok. 150 g biszkoptów
4 jabłka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka żelatyny
300 ml śmietany 36%
dodatkowo 1/3 szklanka cukru
kakao
cynamon
szczypta imbiru
Moje porady
bita śmietana – jak ubijać


Krok 1. Przygotowanie zaczynam od obrania jabłek, a potem kroję je w kostkę.


Krok 2. Przekładam do garnka, dodaję cukier (pół szklanki) i ok. pół szklanki wody. Stawiam na ogniu i gotuję aż będą szkliste.


Krok 3. Żelatynę rozrabiam w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiam by przestygła (ale ma być nadal ciepła). Cześć dodaję do zimnej kremówki i ubijam śmietanę na sztywno. Drugą część dodaję do przestudzonych jabłek, dodaję trochę wody w razie potrzeby, doprawiam cynamonem i imbirem. Mieszam, sprawdzam na smak.


Krok 4. Tortownicę wykładam biszkoptami.


Krok 5. Na to jabłka.


Krok 6. A do szprycy nakładam ubitą śmietanę i robię wzorki na masie jabłkowej. Całość chowam do lodówki na kilka godzin.


Krok 7. PRzed podaniem dekoruję z wierzchu kakao (lub cynamonem). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation