Kuchnia

ciasta deserowe

Ciasto pistacjowe
składniki:

100 g zmielonych niesolonych pistacji bez łupinek
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka wody różanej
180 g złocistego cukru trzcinowego lub zwykłego
185 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
120 g kefiru, jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka
150 g masła, roztopionego i ostudzonego
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem, wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać na mniejszych obrotach miksera. Następnie po jednym żółtku. Jogurt wymieszać z wodą różaną i dodać do masy jajecznej - zmiksować. Miksując dodawać powoli roztopione, ostudzone masło. Potem w kilku partiach suche składniki - bardzo wolno mieszać. Przelać do foremki (20cm) nasmarowanej masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 40-50 minut w 180st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ponakłuwać i polać syropem:

syrop:

100 g cukru
80 ml wody
1 łyżka wody różanej
1 łyżka soku z cytryny
Cukier i wodę zagotować w garnuszku do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać wodę różaną i sok z cytryny.
Syropem polać jeszcze ciepłe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation