Kuchnia

ciasta deserowe

Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą

murzynek
(piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm)
3/4 kostki margaryny
4 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
1/2 słoika powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Margarynę, cukier, kakao razem rozpuściłam i zagotowałam (ok. 1 minuty). Kiedy wystygło dodałam mąkę wymieszaną z sodą, powidła śliwkowe i cynamon. Wymieszałam drewnianą łyżką. Osobno ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części.

masa ze śliwkami i nutellą
1 kostka masła
słoik nutelli ("na oko" ok. 300 g)
300-400 g suszonych śliwek dobrej jakości
1 szklanka alkoholu (np. wódki z amaretto lub samej wódki)
Śliwki namoczyłam na noc w alkoholu, można je wcześniej pokroić na wąskie paski (można też pokroić tuż przed dodaniem do masy). Kroiłam później i to był błąd ;)
Miękkie masło utarłam z nutellą, dodałam miękkie i pokrojone śliwki wymoczone w alkoholu i razem wymieszałam. Przełożyłam murzynka masą i wstawiłam do lodówki.

masa śmietankowa
dwa małe kubki śmietanki kremówki (w sumie ok. 400 ml)
4 łyżki cukru pudru
(dodałam ok. 100 g białego serka, bo akurat miałam w lodówce i nie miałam co z nim zrobić)
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubiłam, dodałam cukier puder, na koniec rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczęła tężeć, wyłożyłam na ciasto i wstawiłam do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation