Kuchnia

bon apetit

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem - Przepis
Składniki:
170g czekolady (dałam gorzką)
170g masła
6 jajek
160g cukru*
90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.
Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation