Kuchnia

bon apetit

Semifreddo cheesecake with raspberry and peppermint syrup

Składniki:

Warstwa malinowa:
600 g malin (użyłam mrożonych)
200 ml czerwonego wytrawnego wina (użyłam montepulciano d'abruzzo)
80 g cukru
100 ml śmietanki 36%
50 g białej czekolady

Warstwa serowa:
250 g białej czekolady
350 g kremowego tawrożku (użyłam belgijskiego maquée, Campiny)

Sos miętowy:
125 ml cukru
125 ml wody
sok z ½ cytryny
duża garść świeżej mięty

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy warstwę malinową. Maliny przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy je czerwonym cukrem. Wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy, redukując ilość płynów. Gdy całość zgęstnieje, mielimy na gładko i przecieramy przez gęste sitko. Powinniśmy uzyskać 400 ml przecieru malinowego. Studzimy. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Ubijamy śmietankę, dodajemy wystudzony przecier malinowy i na końcu białą czekoladę. Wylewamy do foremki o średnicy 20 cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.
2. Przygotowujemy warstwę serową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dodajemy do twarożku. Mieszamy do dokładnego połączenia zwykłą łyżką. Przelewamy na zastygniętą warstwę malinową. Wstawiamy do zamrażalnika.
3. Przed podaniem przygotowujemy sos miętowy. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, uważając by syrop się nie skarmelizował. Kiedy odparuje zyskując na gęstości - studzimy. Miksujemy z miętą na gładko. Miętę dodajemy stopniowo, wedle własnego upodobania regulując intensywność miętowego smaku.
4. Podajemy z sosem miętowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation